Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα!

Η έννοια του Θεού έχει επινοηθεί ως αντίθεση της ζωής- σε αυτή συνοψίζεται σε μια τρομακτική ενότητα, κάθε τι ζημιογόνο, δηλητηριώδες, συκοφαντικό, κάθε μίσος για τη ζωή. Η έννοια του υπερπέραν, του αληθινού κόσμου, έχει επινοηθεί μόνο και μόνο για να υποβιβάσει τον μοναδικό κόσμο που υπάρχει-προκειμένου να μη διατηρηθεί για τη γήινη πραγματικότητα κανένας σκοπός, κανένας λόγος, κανένα καθήκον. Φρίντριχ Νίτσε.

Ξέρουμε ότι τα ζώα έχουν παραμείνει ανέπαφα από Θεό. Άθικτα από θρησκεία, αγνοούν το λιβάνι και την όστια, τις γονυκλισίες και τις προσευχές και δεν τα βλέπουμε σε έκσταση μπροστά στα άστρα ή στους παπάδες, δεν χτίζουν ούτε μητροπόλεις ούτε ναούς, ποτέ δεν τα συλλαμβάνουμε να απευθύνουν επικλήσεις σε φαντασιοκοπήματα. Διότι μόνο οι άνθρωποι επινοούν απώτερους κόσμους, Θεούς ή έναν και μοναδικό Θεό. Μόνο αυτοί προσκυνούν, ταπεινώνονται , εξευτελίζονται. Μόνο αυτοί φαντασιοκοπούν και πιστεύουν ακράδαντα στις ιστορίες που έχουν κατασκευαστεί με δική τους φροντίδα, προκειμένου να αποφύγουν να κοιτάξουν τη μοίρα τους κατάματα. Μισέλ Ονφρέ.

Πόση ματαιοδοξία πρέπει να κρύψει κανείς για να προσποιηθεί ότι είναι το προσωπικό αντικείμενο ενός θεϊκού σχεδίου; Πόσο αυτοσεβασμό μπορεί να θυσιάσει κανείς για να μπορεί να αισθάνεται ντροπή κάθε φορά που συνειδητοποιεί τις αμαρτίες του; Πόσες περιττές υποθέσεις πρέπει να γίνουν και πόσες διαστρεβλώσεις απαιτούνται για να γίνει αποδεκτή κάθε νέα ανακάλυψη της επιστήμης και να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να ταιριάξει στον εξ' αποκαλύψεως λόγο αρχαίων θεοτήτων επινοημένων από τον άνθρωπο; Πόσοι άγιοι και πόσα θαύματα και πόσες σύνοδοι και πόσα κονκλάβια χρειάζεται για να αποδειχτεί πρώτα ένα δόγμα και στη συνέχεια-μετά από άπειρο πόνο και άπειρες απώλειες και άπειρο παραλογισμό και σκληρότητα- να αναιρεθεί; Ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωση του. Προφανώς συνέβη το αντίθετο. Κρίστοφερ Χίτσενς.

Άναψαν τα αίματα. Και γω αμάρτησα μέρα που είναι. Χρόνια πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: