Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Γυναίκες τριγύρω πολλές...

Γιατί βρίζουμε οι άντρες; Από μικρός αναρωτιέμαι! Είναι η τεστοστερόνη ο ένοχος; Το συνέδριο μέσα μου κατέληξε ότι ο άντρας έχει τρεις φόβους μεγαλώνοντας: Να του πουν ότι δεν είναι «προικισμένος», να τον πουν αδερφή και να του πάρουν τη γκόμενα. Η ψυχοσύνθεση του καθορίζεται από τα τρία αυτά μείζονα προβλήματα της ανδρικής του ταυτότητας, που τον κάνουν ταυτόχρονα και ευάλωτο και γελοίο μέχρι να τα ξεπεράσει. Όταν βρίζει ξορκίζει τους εφιάλτες του και επιβάλλεται στο αντικείμενο του πόθου του. Την υπέροχη γυναίκα που ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει τίποτα σε αυτή. Παλαιότερα την καταπίεζε, σήμερα πιστεύει λίγο ή πολύ ότι μπορεί να την αγοράζει πουλώντας μούρη, σερβίροντάς της εξουσία και χρήμα.

Ας πάρουμε μια γεύση από τα περασμένα μεγαλεία της ανδρικής αυτοκρατορίας: «Παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματική κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός.Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνη ημέρα να ορίζωνται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστικόν» έγραφαν τα Νέα το 1928. Απίθανη επιχειρηματολογία. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχουν πει αυτοί οι Έλληνες.

Τα εγχειρίδια της Φασιστικής Φάλαγγας των γυναικείων οργανώσεων επί Φράνκο στην Ισπανία έλεγαν: « Αν ο σύζυγος σου, σου ζητάει ασυνήθιστες πράξεις, να είσαι υπάκουη και να μη διαμαρτύρεσαι. Όταν φτάσει η στιγμή της αποκορύφωσης, ένας μικρός κλαυθμυρισμός από μέρους σου είναι αρκετός για να δείξεις την ευχαρίστηση που ενδεχομένως βίωσες ».

Ενδεχομένως...Μάλλον από τότε δεν τα πηγαίναμε καλά με το σεξ και μαθαίναμε στη γυναίκα να προσποιείται τον οργασμό, όπως κάνει στο βυθό η καφέ θηλυκή πέστροφα. Έκτοτε, η προσποίηση έγινε η δεύτερη φύση και των δυο μας. Αν τότε είμασταν αδιάφοροι, σήμερα όταν φτάνουμε στο κρεβάτι δίνουμε και εμείς εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κινητά στο στρατό δεν χτυπούσαν, αλλά βογγούσαν από τις ερασιτεχνικές τσόντες που φοβάσαι ότι θα βρεις και τη μικρή σου αδερφή μια μέρα σε ομαδικό όργιο 5ήμερης. Τα παιδιά φυσικά δεν φταίνε σε τίποτα. Τα διδάξαμε πως ό, τι δεν βιντεοσκοπείται, δεν έχει νόημα να γίνεται. Γι’ αυτό παντού τραβούν βίντεο ανούσιων δραστηριοτήτων. Πάσχουν από την τεχνολογική μανία της εποχής, καταγράφοντας ευλαβικά τον εαυτό τους σε κάθε του έκφανση. Αφού πήδηξα χωρίς να το καταγράψω, το πήδημα και το παιδί που έκανα με τη συμμαθήτρια μου, θεωρείται άκυρο.

Τα χρόνια πέρασαν, τα μυαλά άλλαξαν και οι αγώνες της γυναίκας κατάφεραν να την κάνουν ισότιμη. Για να είναι υπολογίσιμη στα ανώτατα αξιώματα, θα πρέπει να ντύνεται αυστηρά και να μην προκαλεί. Αν δεν έχει ίχνος κομψότητας, ακόμα καλύτερα. Η Θάτσερ δεν μ’ αρέσει ούτε σαν γυναίκα ούτε σαν άντρας είχε πει ο Μιτεράν. Οι άντρες, έχοντας ακόμα και το μαχαίρι και το καρπούζι, με μισή καρδιά, έπαψαν να θεωρούν τη γυναίκα κατώτερο πλάσμα. Οι πιο τολμηροί ντύθηκαν με ροζ μπλουζάκια, πασαλείβονται με κρέμες και αρχίζουν να της μοιάζουν… Στην πλειονότητα τους είναι τρομοκρατημένοι από την επέλαση των γυναικών, ενώ εκείνες βρίσκονται για πρώτη φορά απέναντι στο πρόβλημα της δημιουργικής διαχείρισης της ελευθερίας τους.

Η αίσθηση της ματαιότητας και της κούρασης που νιώθουν πολλές από αυτές, πηγάζει από αυτήν την κατάκτηση, υποστηρίζει ο Μπρυκνέρ. Το δεύτερο φύλο προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή του,κατά κανόνα, με αγώνα και αξιοπρέπεια. Στις ελεύθερες ώρες τους, μερικές γυναίκες γκρινιάζουν ακόμα, ονειρεύονται τα κάνουν τους λύκους αρνάκια, ηδονίζονται να αναρωτιούνται για χρόνια γιατί ο παπάρας που τους έβαλε χέρι δεν τους έστειλε μήνυμα, να αναλύουν το θάνατο του άντρα κυνηγού. Ο περίφημος μαλακομαγνήτης είναι μια υπέροχη δικαιολογία για τις ανώριμες επιλογές τους. Στην πραγματικότητα η δυστυχία της μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που την κάνει ευτυχισμένη.

Από την άλλη, δεύτερος και καταϊδρωμένος, ο άντρας δεν είναι ότι δεν κυνηγάει τις γυναίκες, απλά δυσκολεύεται να τις προλάβει. Διεκδικεί περισσότερο, φλερτάρει χωρίς επιστροφή, πολιορκεί ενοχλητικά τις ωραιότερες με σφηνάκια και κλισέ. Όσα λιγότερα έχει να χάσει, τόσο πιο θρασύ είναι το greek καμάκι. Οι υπερβολές στο ντύσιμο τους, δεν είναι πλέον η χαρά αλλά ο θάνατος του λιγούρη, αφού σκοτώνουν τη φαντασία του. Η μεγαλύτερη δυσκολία ενδεχομένως που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι άντρες είναι να κάνουν μια γυναίκα ευτυχισμένη. Έχουν την πρόθεση, υστερούν στον τρόπο. Γιατί δεν έρχεται το σεξ αναρωτιούνται όσοι είναι μόνοι; Μη χολοσκάτε, προφανώς κάτι του έτυχε.

Το να βρεις σωστό άνθρωπο, μοιάζει με άθλο του Ηρακλή. Στις συναναστροφές μας διαλέξαμε να φοράμε μάσκες τρομακτικές και να φοβίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι γυναίκες δεν μας λυπούνται και μας τρομοκρατούν με το δυναμισμό τους. Αυτό που ονομάζουμε «αντρική πλευρά» των γυναικών, δεν είναι άλλο, ωστόσο,παρά μια αντίδραση στα αυστηρά γυναικεία πρότυπα κομψότητας και τελειότητας, ένας μιμητισμός του αντίθετου φύλου που ξυπνά ο θαυμασμός και η ζήλεια τους για τον φαινομενικά λιγότερο πολύπλοκο και ξέγνοιαστο τρόπο ζωής των ανδρών. Ο ανδρικός κόσμος τις απελευθερώνει και ο τρόπος επικοινωνίας τους, τους χαρίζει μια επιπλέον ,απόλυτα θεμιτή, ψευδαίσθηση δύναμης. Θέλει κι αυτή να πετάει πού και πού από πάνω της τα όπλα της ομορφιάς της και να αγαπηθεί για αυτό που είναι. Η αλήθεια είναι ότι απελευθερώσαμε τη γυναίκα για να την αιχμαλωτίσουμε καλύτερα προς όφελος μας.

Από την άλλη, οι άντρες με «θηλυκή πλευρά» είναι αυτοί που αγαπούν περισσότερο τις γυναίκες, βρίσκουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, είναι οι πιο ευφυείς. Στην προσπάθεια μας να την κολακέψουμε και να ξεπλύνουμε την ντροπή του ένδοξου παρελθόντος μας εις βάρος της, τα τελευταία χρόνια παραχωρήσαμε σχεδόν στη γυναίκα το προνόμιο της ευφυΐας, με αποτέλεσμα οι έξυπνοι και ευαίσθητοι άντρες να αισθανόνται ένα είδος μάλλον περίεργο. Απαγορεύεται να δείχνεις στον εχθρό σημάδια αδυναμίας. Αδυνατώντας να διαβάσει το πάθος πίσω από τα μάτια τους, περιτριγυρισμένη από αθάνατους και ατρόμητους κάνγκουρες, τους κατέταξε στους ξενέρωτους και ησύχασε. Ανταγωνισμοί και mind games, ανοίγουν πληγές και διαιωνίζουν την κόντρα. Οι γυναίκες υποτιμούν ακόμα τον εαυτό τους με διάφορους τρόπους και οι άντρες δε βρίσκουν την συνταγή απενοχοποίσης των συναισθημάτων τους στον άχαρο ρόλο τους, να δείχνουν πάντα οι σκληροί της υπόθεσης.

Η ελευθερία και η ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας, άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού. Δεν τρόμαξε μόνο εμάς αλλά και εκείνη. Η «επώδυνη μαθητεία» των γυναικών θα συνεχιστεί στην πρόσφατη και εύθραυστη ελευθερία τους (Μπρυκνέρ). Προσεγγίζοντας ο ένας τον άλλον, προσδοκούμε να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Εξορίζοντας τα συναισθήματα μας, δεν θα τα καταφέρουμε. Θεωρώντας την ειλικρίνεια επικίνδυνη, το ψέμα αναλαμβάνει την κηδεμονία του έρωτα. Θα εξακολουθεί να είναι όπως έλεγε ο Λόρδος Βύρωνας ευκολότερο να πεθάνουμε για μια γυναίκα παρά να ζήσουμε μαζί της.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για τον έρωτα. Κάθε ζευγάρι ψυχών γεννά διαφορετικές αντιδράσεις. Αρχικά πρέπει να δώσουμε νόημα στη λέξη επικοινωνία που διασύρουν οι επικοινωνιολόγοι. Να βάλουμε ένα τέλος στα υφάκια χωρίς αιτία. Για να στρέψουμε αλλού το βλέμμα μας, μακριά από αυτούς που μας πλήγωσαν, πρέπει πρώτα να το στρέψουμε μέσα μας. Μια διαδικασία που μας προκαλεί αμηχανία και που συστηματικά και πεισματικά αποφεύγουμε. Βλέποντας προχθές να πέφτουν διαφημίσεις σε ντοκιμαντέρ του Σκάι, την ώρα που η αρσενική ταραντούλα φορούσε τα καλά της, έβαζε τις κολόνιες της και πήγαινε να φλερτάρει τη θηλυκή, ησύχασα και θυμήθηκα ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: