Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η επιχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε.

Ένας 25χρονος υδραυλικός, πατέρας ενός παιδιού 18 μηνών, πέθανε κατά λάθος έξω από ένα φούρνο στον Βύρωνα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης επιχείρησης της ελληνικής αστυνομίας. Οι υπόλοιποι ζούμε ακόμα κατά λάθος. Τα σαΐνια το ξανασκέφτηκαν και ανασκεύασαν λιγάκι την ανόητη δήλωση. Είπαν ότι η επιχείρηση, δυστυχώς, στιγματίστηκε από το θάνατο του αθώου πολίτη. Ότι ήταν άτυχος και ότι βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά. Δηλαδή, όπως και να ‘χει, ο κόσμος να χαλάσει, ο νεκρός πρέπει να φταίει με κάποιον τρόπο για το θάνατό του, όπως επίσης και για τη σύμπτωση που του στέρησε τη ζωή. Αφού δεν μπορεί πια να αναλάβει τις ευθύνες του, του τις αποδίδουμε εμείς. Δεν μπορεί αυτός ο κύριος να στιγματίζει έτσι αναμφισβήτητες επιτυχίες.

Ένα σωστό πράγμα δεν μπορούν να πουν στην ΕΛ.ΑΣ…Μα ούτε και να κάνουν. Και αυτό είναι χειρότερο. Ακόμα και σε μια κακή περιπέτεια, θυμάται κανείς τους γενναίους αστυνομικούς να διστάζουν να πυροβολήσουν όταν ο κακοποιός κινείται ανάμεσα σε πολίτες. Η καταδίωξη συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στα ανοιχτά. Οι αστυνομικοί του σινεμά ρισκάρουν ευκολότερα να χάσουν τον δράστη παρά να χάσουν έναν αθώο πολίτη. Στην πραγματικότητα, που ελάχιστη σχέση έχει με τον κινηματογράφο, οι πράξεις τους δεν είναι τόσο ιδανικές και υπεύθυνες. Αναρωτιέμαι: εκείνος που κρατάει πιστόλι για να προστατεύσει τους πολίτες και τελικά σκοτώνει, δεν είναι διπλά επικίνδυνος; Στην επιχείρηση του Βύρωνα μαθαίνουμε μάλιστα ότι έλαβαν μέρος έμπειροι αστυνομικοί. Άρα, τριπλά επικίνδυνος. Εκτός αν ισχυριστούν με νέα τους δήλωση ότι ο θάνατος μας προστατεύει από τους κινδύνους της ζωής. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια τέτοια επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δράστες ήταν Αλβανοί και το θύμα Βορειοηπειρώτης. Άλλες εφημερίδες έγραψαν: υδραυλικός αλβανικής καταγωγής. Τελικά τι ήταν το θύμα; Μόνο ένας «Βορειοηπειρώτης» θα άξιζε να μην σκοτωθεί; Τι σημαίνει αυτή η επιλεκτική μας ευαισθησία; Μόνο για τον Άλεξ θρηνούμε; Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά θα μπορούσε να είναι μέχρι και η Ελένη Μενεγάκη στη θέση του θύματος. Κόβω το λαιμό μου πως το Ο.Κ έχει στο αρχείο του φωτογραφίες από βόλτα της στο φούρνο της γειτονιάς.

Δεν μ’ αρέσει καθόλου να το παίζω κριτής του καναπέ. Αλήθεια, δεν την βρίσκω καθόλου πλέον με αυτό το ρόλο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους μιας επιχείρησης της αστυνομίας. Ο ρόλος της, ωστόσο, υποτίθεται πως είναι να τους μειώνει και όχι να τους αυξάνει με τη δράση της. Όταν μιλάει και κυρίως όταν πυροβολεί, οφείλει να είναι πολύ πιο προσεκτική. Να μη γαζώνει επιτυχώς ανυποψίαστους πολίτες. Το να μην αισθάνονται κάποιοι ασφάλεια με σένα κοντά σου θα ήταν επιτυχημένη δημοσιογραφία, όχι αποτελεσματική αστυνόμευση. Δεν μπορεί να υπονοεί στις ανακοινώσεις της ότι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής δε χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη μας, επειδή η επιχείρηση θεωρήθηκε επιτυχημένη. Επιτυχημένη επιχείρηση με θύμα έναν αθώο άνθρωπο θα ήταν και μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια δολοφονική επίθεση. Και η Σέκτα Επαναστατών όταν σκότωσε τον αστυνομικό, επιτυχημένη θεώρησε την επιχείρησή της. Όλες οι επιχειρήσεις που σκοτώνουν αθώους, αθώες είναι βρε.

«Όταν οι πύραυλοι απογειωθούν ποιος νοιάζεται πού θα πέσουν; Αυτό δεν αφορά το τμήμα μας», έλεγαν οι σατιρικοί στίχοι του Τομ Λέρερ για τον Βέρνερ Φον Μπράουν, έναν ειδικό πυραύλων του Χίτλερ. Το τραγούδι ταιριάζει με την αυτάρεσκη δήλωση της ελληνικής αστυνομίας. Οι φούρνοι και οι νεκροί τους έχουν στις μέρες μας μια δεύτερη ευκαιρία.

5 σχόλια:

DayDreamer..! είπε...

Οι μπάτσοι στην πλειοψηφία τους είναι - να με συγχωρήσεις για την έκφραση - οι πιο μεγάλες λέρες.. Απωθημένα τους, ανασφάλειες, δίψα για άσκηση ελέγχου..είμαι σίγουρη πως στις περισσότερες περιπτώσεις αστυνομικών όλα αυτά έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Και ξέρεις τι μπορεί να γίνει όταν νόμιμα δώσεις σε έναν τέτοιο άνθρωπο πιστόλι και εξουσία......

pasaenas είπε...

Το πιο πρόστυχο Daydreamer είναι ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν θρηνεί τον 25χρονο Αλβανό υδραυλικό, διότι ο συγκεκριμένος νεκρός δεν μπορεί να γίνει σύμβολο όπως η Κούνεβα ή ο Άλεξ. Αποτελεί απλά μια ενοχλητική λεπτομέρεια μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

nikita_xr είπε...

Αυτό ακριβώς που περιγράφεις αγαπημένε μου Pasaena είναι η ελληνική αστυνομία...αλλά και η ελληνική δημοτική αστυνομία. Σε περιστατικό που συνέβη ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι μου στο Σύνταγμα σήμερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς πλανόδιους και η περιοχή είχε αποκλειστεί, ενώ ένας από αυτούς- δήθεν σκληρά χτυπημένος από έναν πλανόδιο- φώναζε σε μια πολίτη (κι όχι πωλήτρια!!!) "Φύγε από εδώ μωρή παλιόγρια!!", επειδή η αυθάδης είπε ότι και αυτοί(οι πλανόδιοι) είναι άνθρωποι και δεν πρέπει να τους φέρονται σαν εγκληματίες. Σε μια αυνανιστική επίδειξη δύναμης και εξουσίας οι αστυ-παρανομικοί άρχισαν να κλωτσομπουκετιάζουν (ας μου επιτραπεί η λέξη ποιητική α-ηδία)τους πάγκους, να ρίχνουν τα πράγματα και να τα σπάνε,ενώ γύρω-γύρω είχε αποκλειστεί η περιοχή, λες και θα πιάνανε κανένα καταζητούμενο...Ο λαβωμένος δημοτικός αστυνομικός μάλιστα αποφάσισε, απαντώντας στη βία με βία ως είθισται βεβαίως-βεβαίως, να βρίσει τον αλλοδαπό πλανόδιο-φερόμενο και ως ανοιχτήρι του κεφαλιού του-ενώ οι πιο α-ψύχραιμοι συνάδελφοί του τον συγκρατούσαν να μην τον δείρει. Οι δε ΕΛ.ΑΣ. αντί να τακτοποιήσει την όλη κατάσταση έφερε εις πέρας άλλη μια θεαματική επιχείρηση. Μόνο που κανένας δε χειροκρότησε. Οι δυνάμεις έκαναν αυτό που κάνουν πάντα...επιβολή της αταξίας.

pasaenas είπε...

Φιλήσυχη η γειτονιά σου Nikita. Στους πλανόδιους συμπεριφέρονται όπως και με τη γυναίκα τους όταν γυρνάνε σπίτι. Πρόσφατα έγραψα πως η μόνη τάξη που θα έπρεπε να μπει στον κόσμο είναι η αλήθεια. Το ρεπορτάζ σου κατά τα άλλα τα λέει όλα. Μία χαρακτηριστική φαρσοκωμωδία.

Marijuanito είπε...

Αυτα ειναι τα καμαρια τις Ελληνικης αστυτρομοκρατιας.Ενα τσουρμο αμωρφωτοι με οπλα,και ενα καρο ψυχολογικα προβληματα και αποθημενα.Τα παιδια της καρπαζιας του λυκειου γιναν οι ''προστατες'' μας.Τι να πεις για ανθρωπους(???) που πραγματικα τους παρακαλαγα να με πανε στο κρατητηριο να ηρεμισω και αυτοι αρνιοντουσαν και προτιμουσαν να μου πουλαν μαγκια και ειρωνεια στην μεση του δρομου.Γιατι?Επειδη δεν ειχα ταυτοτητα.Και στο τελος,αφου ενιωσαν γαματοι με τους εαυτους τους,με αφησαν απλα να φυγω.