Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Το Βουνό στον Μωάμεθ

Can someone please enlighten me as to what exactly Haιti has done for the United States? How much aid have we received from them? How many soldiers have they sent to aid us in Iraq?”.

Το μαργαριτάρι το βρήκα εντελώς τυχαία στο Utube κάτω από το βίντεο με τη διασκευή του «We are the World» για την Αϊτή. Όπως όταν διαβάζεις κάτι που σου αρέσει και το υπογραμμίζεις, έμεινα να το κοιτάω ολόκληρα λεπτά αποσβολωμένος. Τι έγραψε ο άνθρωπος; Όταν σιγουρεύτηκα ότι δεν επρόκειτο για καλό χιούμορ, το θαύμασα ακόμα περισσότερο. Δεν τολμώ να μιλήσω για την βλακεία του σχολίου. Το να βαφτίζεις τα πάντα βλακεία, είναι μια εύκολη λύση και ένα καλό άλλοθι για την επίσημη ενημέρωση που έχει ο Αμερικάνος πολίτης. Ο συγκεκριμένος προφανώς ανήκει στους μη –προνομιούχος και βλέποντας τα υπέρογκα ποσά των τύψεων και της αποκατάστασης, αναρωτήθηκε. Γιατί να μην πάρω κάτι κι εγώ;

Η υπενθύμιση είναι χρήσιμη: έχουμε να κάνουμε με πολίτες-μικρά παιδιά. Την ανάγκη να εξηγείς υπομονετικά τονίζει και ο Νόαμ Τσόμσκι στα γραπτά του. Ας την κάνει ωστόσο ο άνθρωπος μια ερώτηση στην Αϊτή, τι έχει να χάσει; Μη ρωτάς την Αμερική τι μπορεί να κάνει για σένα, ρώτα την Αϊτή πρώτα, δες τι θα σου απαντήσει και πράξε αναλόγως. Γιατί Αϊτή; Γιατί μαμά; Γιατί οι Αϊτινοί δεν δίνουν κάτι από το υστέρημά τους στους Αμερικανούς; Γιατί δεν κάνουν εκείνοι έναν τηλεμαραθώνιο; Μαζί τους θα τα πάρουν τόσα λεφτά; Τι τραγωδία πάντως να έχεις χιούμορ και να μην το αντιλαμβάνεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: