Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Είδα το θάνατό σου


Ο Γεωργιανός αθλητής του λουτζ το είχε πει στους γονείς του: «Θα σας κάνω υπερήφανους». Και πράγματι τον έμαθαν όλοι πριν ακόμα ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ. Στην τελετή έναρξης οι Καναδοί του παραχώρησαν την προβλεπόμενη σιγή του ενός λεπτού.

Ημέρα δοκιμών η πρώτη και ο άπειρος Νόνταρ προσπαθούσε να ξεγελάσει τους φόβους που είχε εκφράσει για τη γρήγορη πίστα. Πριν τη μοιραία στροφή, ονειρευόταν πως πετούσε προς τη νίκη. Τελικά πέταξε στο θάνατο. Είχε μάλιστα την αγένεια να σκοτωθεί μπροστά στην κάμερα, που ήταν εκεί για να καταγράψει τα πάντα. Το θρίαμβο, την πρόκριση, τον αποκλεισμό και πάνω από όλα, τις ταχύτητες, το θέαμα, το σασπένς. Τώρα που έγιναν κάποιες αλλαγές για να γίνει η πίστα πιο αργή, κάποιες αποστολές που είχαν πλεονέκτημα παραπονιούνται. Ήρθε λοιπόν και έδεσε το γλυκό. Εκείνες θα τον κατηγορούν για την αποτυχία τους και οι κάμερες για το θάνατό του.

Θυμήθηκα το τελευταίο χαμόγελο του Μίκλος Φέχερ πριν ξαπλώσει στον αγωνιστικό χώρο, τον Πουέρτα, τον Φοέ, τον Ράτσενμπεργκερ και τον Σέννα στην καταραμένη Ίμολα το 1994. Η περίπτωση όμως του Γεωργιανού αθλητή είναι διαφορετική. Το ατύχημα που του έκλεψε τη ζωή δεν έγινε σε ζωντανή μετάδοση και σίγουρα δεν είχε τη φήμη των παραπάνω. Θα μπορούσαν λοιπόν να μην πουλήσουν το θάνατό του. Τα Μίντια όμως έχουν καθήκον να μας συγκλονίζουν. Λαμβάνοντας υπόψη μας τις βασικές αρχές τους , ιεροσυλία θα ήταν να μη μας τον δείξουν.

Ο θάνατός σου για να παρουσιαστεί στην τηλεόραση, πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις: να είναι ακαριαίος και εντυπωσιακός, να έχει στοιχεία παγκόσμιας ή εθνικής τραγωδίας και το κυριότερο να μη μπορεί να αποτραπεί από την παγκόσμια κοινότητα ή να μην την ενοχλεί. Δηλαδή, ξεχάστε σιγά σιγά την Αϊτή. Οι δημοσιογραφικές ιστορίες θα συνεχίσουν να επικεντρώνουν αποκλειστικά σε διασωθέντες που θα εντυπωσιάζουν με τις αντοχές τους στην πείνα και στη δίψα τους ειδικούς- που ξεχνούν πως η αντοχή αυτή τους κρατούσε ζωντανούς και πριν από το σεισμό. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να είναι ειδικευμένοι στο να πεινάνε και θα προετοιμάζονται για την άλλη ζωή. Σε λίγο, στο prime time, θα φτάνουν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ χαρμόσυνα μηνύματα δημοκρατίας.

Το NBC αναγκάστηκε ύστερα από την κατακραυγή να αποσύρει προχθές από το Διαδίκτυο το βίντεο του τραγικού ατυχήματος. Αυτό που με παρηγορεί κάπως είναι ότι σε μερικά χρόνια οι αθλητικές εκπομπές θα μπορούν να βάζουν το θάνατο του Νόνταρ στα bloopers να γελάμε. Θα ήταν μια σπουδαία ντρίμπλα στην αναίτια λογοκρισία. Τέτοιες δημοσιογραφικές επιτυχίες πρέπει να τις απολαμβάνει όλος ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: