Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Μακριά και αγαπημένοι!


«Η Στέλλα έχει ωραία μπούτια». Έτσι φώναξε σήμερα ένας νεαρός στη στάση. Δε γύρισα να κοιτάξω την παρέα αλλά άκουσα μια γυναικεία φωνή που του έλεγε να σταματήσει. Αυτό που πρόλαβα να προσέξω ήταν ότι βρισκόταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας της εγκυκλίου για την πανδημία.

Σε κάθε Εκπαιδευτική Μονάδα πρέπει να ορισθεί ομάδα με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» γράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Προβλέπει ακόμα την αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Αν ξεχάσει το παιδί το μολύβι του σπίτι, πολύ απλά, δε θα γράψει. Τυχαίνει μάλιστα τα παιδιά να ξεχνούν τα μολύβια τους τις ημέρες των διαγωνισμάτων. Οι οδηγίες γίνονται πιο αυστηρές παρακάτω: «Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων». Το Υπουργείο έχει προσλάβει ειδικούς χορογράφους για να μάθουν στα παιδιά να εκτελούν με ακρίβεια τις συγκεκριμένες κινήσεις. Τέλος, τους απαγορεύεται να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Κανένα πρόβλημα. Κάθε τάξη θα στέλνει τις κοπελιές με τις στάμνες να φέρνουν το νερό.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτήν τη νέα κατάσταση τα σχολεία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου. Οι διευθυντές αποβάλλουν άμεσα όποια παιδιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου το ένα από το άλλο. Στις αυλές, νέα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί. Οι «Ψείρες» ή «Χώρες» ονομάζονται πλέον «Κρούσματα» ή «Συμπτώματα». Στα 5 κρούσματα σου κάνουν το εμβόλιο. Στα «Μήλα» αυτός που πιάνει την μπάλα, τη σκουπίζει με ένα μαντηλάκι και μετά την ξαναπετάει. Το παιχνίδι μπορεί να καθυστερεί λίγο έτσι, αλλά γίνεται πιο ασφαλές και διδάσκει στα παιδιά την αρετή της υπομονής. Το κυνηγητό και η μπουκάλα απαγορεύτηκαν, ενώ επιτρέπεται στα αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο με τον όρο να μην αμύνονται και να είναι ντυμένοι σαν τον Ισμαέλ Μπλάνκο, τον πρώτο ποδοσφαιριστή που φόρεσε μάσκα. Μάλιστα η Άννα Διαμαντοπούλου σκέφτεται να καλέσει τον Αργεντίνο φορ και να του αναθέσει την καμπάνια υποστήριξης της νέας γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ παλιά όλα τα παιδάκια ήθελαν να παίζουν επίθεση, τώρα όλα θέλουν να γίνουν τερματοφύλακες, επειδή ο τερματοφύλακας φοράει τα γάντια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι θέμα ημερών να βρεθεί ο διάδοχος του Αντώνη Νικοπολίδη. Οι μέχρι πρότινος σκληροί αγώνες στις αλάνες μοιάζουν περισσότερο με αγώνες επίδειξης. Στα σχολικά όλοι φοράνε μάσκες και ζώνες. Οι συνοδοί είναι γιατροί. Αν κάποιο παιδάκι ζαλιστεί, είναι αναγκασμένο να κατέβει από το λεωφορείο μέσα στις ερημιές, για τη δική του ασφάλεια. Οι δάσκαλοι ονομάζονται πλέον συντονιστές γρίπης. Το συντονιστικό συνεδριάζει κάθε μέρα και συζητάει περιστατικά φτερνίσματος, ενώ δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες από παιδιά για ύποπτες συμπεριφορές συμμαθητών τους. Τα παιδικά πάρτυ είναι όλα μασκέ για ευνόητους λόγους. Η αίθουσα διδασκαλίας χωράει πλέον μόνο 4 μαθητές, που κάθονται στις 4 γωνίες της αίθουσας και ο δάσκαλος επικοινωνεί μαζί τους μέσω μιας webcam. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα στέγασης των υπόλοιπων μαθητών, αφού οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους γιατί αρρώστησαν ή γιατί νιώθουν ότι θα αρρωστήσουν. Όσοι πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο, το κάνουν όχι για να μάθουν γράμματα, αλλά για να το καθαρίσουν. Καταργείται τέλος η έκφραση ο διπλανός μου και αντικαθίσταται με την πιο ασφαλή έκφραση, ο μακρινός μου.

Ο Άι Βασίλης έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Δώρα στα παιδιά φέτος θα μοιράσουν οι επιδημιολόγοι. Μετά τον υπολογιστή των 100 ευρώ, θα δοθεί σε όλους τους μαθητές στα πρότυπα των σχολείων της Αμερικής, ένα όπλο, για τη δική τους ασφάλεια. Είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές ότι τα παιδιά μπορούν να απομονώνονται στο Διαδίκτυο για τη δική τους ασφάλεια, μέχρι να το χωνέψουν, μέχρι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι θα πεθάνουν εάν δεν κάνουν αυτά που λέει η εγκύκλιος, για τη δική τους φυσικά ασφάλεια.

Όλη μας τη ζωή προσπαθούμε να αποδεχτούμε ότι θα πεθάνουμε. Η εκστρατεία της γρίπης μας ζητάει να αφήσουμε τα εφήμερα πείσματα, για τη δική μας ασφάλεια. Γύρισα και είδα πάλι την παρέα. Όχι απλά δεν κρατούσε τις αποστάσεις της εγκυκλίου, αλλά η Στέλλα με μια σοφή ανευθυνότητα είχε πάρει έναν μαντραχαλά αγκαλιά. Δεν είχε τελικά ωραία μπούτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: