Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η κυβέρνηση των έξι

«Επειδή διακινούνται διάφορα φαιδρά, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, ότι δήθεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό για να μην αντιδρά στα μέτρα λιτότητας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας μόνη αποστολή έχουν την καταστολή του χαλαζιού» τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Οι Έλληνες πίστευαν αναρίθμητες κουταμάρες ακόμα και για τα σημαντικότερα θέματα παρατηρούσε ο Ηρόδοτος. Οπότε η διευκρίνιση ήταν μάλλον απαραίτητη. Αν υποθέσουμε όμως πως κάποιος δυσκολεύεται με την αυτοκοροϊδία, υπάρχει μια ολόκληρη επιχείρηση που έχει στηθεί για να τον εξοντώσει υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης. Γεγονός είναι πως αγοράζουμε πληροφορίες τόσο χυδαία, τόσο αδιάφορα από τα ειδησεογραφικά μαγαζιά όσο κάποιοι μας τις πουλούν. Από τους Πρωταγωνιστές που ειρωνεύονται τις θεωρίες συνωμοσίας μέχρι τον Τράγκα που τις χρησιμοποιεί για τηλεθέαση, υπάρχει ένα χάος που παλιά ίσως ονομάζαμε δημοσιογραφία, έρευνα, κριτική σκέψη. Η εξουσία όμως έχει στόχο να παραμένει αόρατη, να πηγάζει από τους υπονόμους, να βρίσκεται σε ό,τι παραβλέπουμε. Κι η δημοσιογραφία τις περισσότερες φορές δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο παρά να της ανοίγει δρόμο.

Υπάρχει μια ιστορία του Κορτάσαρ όπου πρωταγωνιστής είναι ένας τύπος που πουλάει στο πλήθος φωνές και λέξεις. Άλλοτε φτηνά κι άλλοτε πιο ακριβά, καταφέρνει να τις ξεφορτωθεί. Μεθυσμένος από την επιτυχία του, ζητάει να δει τον τύραννο της χώρας για να του πουλήσει τα τελευταία του λόγια. Δεν υπάρχει καμία απάτη, τον διαβεβαιώνει. Αυτά θα θέλετε να πείτε όταν βρεθείτε στο έλεος των αντιπάλων σας αλλά δεν θα τα καταφέρνετε εξαιτίας του φόβου σας. Με τα λόγια τούτα, θα δημιουργήσετε, του υποσχόταν, την εντύπωση του ιστορικού πεπρωμένου. Στο τέλος ο τύραννος θα δολοφονηθεί, ενώ οι στρατηγοί που θα τον διαδεχτούν θα χάσουν την εξουσία από τις φωνές που συνεχίζουν να αντηχούν.

Αυτός ο τύπος θα μπορούσε να είναι ο δημοσιογράφος-πολιτικός. Αφού πούλησε απόψεις στο πλήθος και εκείνο αγόρασε τη γνώμη του, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του τυράννου. Έξι δημοσιογράφους διαθέτει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καμάρωνε προχθές το Σταρ Τσάνελ. Ήταν μεγάλο σχολείο η δημοσιογραφία αλλά τώρα θα συγχωνευτεί με την κυβέρνηση. Εξάλλου το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Οι εξελίξεις έχουν συμβεί. Ο καιρός της επικαιρότητας έχει παρέλθει. Οι καλοί συνάδελφοι στάθηκαν επιμελείς στην καταγραφή των θυμάτων, τώρα θα δημιουργήσουν και μερικά, καθώς μπαίνουμε στη φάση του μεγάλου μακελειού. Για να μην ενοχλούν οι απώλειες, οι κατάλληλοι άνθρωποι θα φροντίζουν, θα εργάζονται και θα πληρώνονται γι’αυτό.

Είμαι Αθήνα αυτές τις μέρες. Εδώ τον κόσμο τον ψεκάζουν. Εδώ η ασχήμια έχει δύναμη τρομακτική. Εδώ τα κορμιά ασφυκτιούν, οι ψυχές μικραίνουν, η τρέλα διασπάει τις άμυνες. Εδώ ή μισείς τον ξένο ή τον διπλανό, εδώ ή μαχαιρώνεις τον μετανάστη ή τον πρωθυπουργό, εδώ ή είσαι με τα οργανωμένα συμφέροντα ή με τα οργανωμένη μίση, ή με τους νεκρούς ή με τους τυφλούς. Εδώ οι υποσχέσεις για πρόοδο δεν είναι άλλες από τις υποσχέσεις της καταστροφής, εδώ δεν γίνεται να μιλάς για ομορφιά αν δεν μιλήσεις για κοινωνική αλλαγή, εδώ είσαι ηλίθιος αν πεις Δημοκρατία, εδώ είναι η έδρα της Χρυσής Αυγής, εδώ ένας άνθρωπος ψάχνει στα σκουπίδια επειδή μία κυβέρνηση περιμένει να την αξιολογήσουν οι δανειστές, όλοι αυτοί που ελέγχουν πόσο θα ζει ο καθένας μας και κάτω από ποιες συνθήκες θα ξεχνάει την ανθρώπινη υπόστασή του. Εδώ τα σαξες στόρις είναι πολλά, ζητιανεύουν, λιποθυμούν για να προσελκύσουμε επενδύσεις, κοιτούν σε σημειώματα την επόμενη διεύθυνση που θα ζητήσουν να τους εκμεταλλευτούν, σιγοψιθυρίζουν ακατανόητες ικεσίες, ζητούν ερό, ερό, νερό γαμώτο. Είναι οι φωνές που συνεχίζουν να αντηχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: