Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Άλλαξε το.

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: Μην την εξευτελίζειςΚ. Καβάφης.

Η νοθεία κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στον άγριο πολιτικό στίβο. Η οριακή εκλογή, οι σκληρές εκλογικές μάχες, φέρνουν στην επιφάνεια τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα που επιδρούν με τη σειρά τους στα τελικά αποτελέσματα. Με μια παρέμβαση, τη μικρή αυτή εκλογική διόρθωση, η δημοκρατία μας αποκτά μια πινελιά δικτατορίας. Το ισχυρότερο σύστημα ανθρώπων που ήλεγχε τις κάλπες, χάριζε μια θέση της ιστορίας στον μεγάλο ηγέτη. Το κάνει ακόμα.

Αυτό που συμβαίνει όμως στις φοιτητικές εκλογές, είναι στ’ αλήθεια ανήκουστο, δεν έχει προηγούμενο. Δοκιμάζει και μπλοκάρει το χιούμορ μου…Σε αυτές τις εκλογές κερδίζουν όλοι. Μετά την καταμέτρηση, δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα. Παιδιά γλυκά, ταλαντούχα, με όνειρα και φιλοδοξίες, δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο. Η παράταξη τα ντοπάρει: Εγωισμοί, ματαιοδοξία, ανταγωνισμός, αλαζονεία, ευτέλεια, ισχυρογνωμοσύνη, ύφος 1000 καρδιναλίων…Διαφωνώ με αυτό που λες και θα δώσω και τη ζωή μου για να σταματήσεις να το λες! Το λιγότερο που οφείλω να κάνω είναι να σε πλακώσω για όσα είπες. Μόνο σε μια γενική φοιτητική συνέλευση άκουσα από κοντά, τόσα τυφλά παιδιά.

Ο δυσαρεστημένος αποστασιοποιείται και αδιαφορεί. Οι ευαίσθητοι αποθαρρύνονται από τους θρασείς και αγενείς παντογνώστες. Οι κομματικοποιημένοι έχουν μαλώσει με την κριτική ικανότητα και βιάζονται να πετύχουν, να αποθεωθούν. Έχουν από πολύ νωρίς ξεκόψει με τις πνευματικές αναζητήσεις, με την αμφιβολία που κατατρύχει κάθε ευφυές ανθρώπινο πλάσμα.

Κοινές αξίες; Κενά ιδανικά; Ασφαλώς και υπάρχουν. Η Μύκονος είναι ένα κοινά αποδεκτό νησί, φιλόξενο να ποτίσει με αλκοόλ τα διψασμένα κορμιά για εξουσία, για αναγνώριση. Μόνο στο νησί του Γαλάτη, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια οικουμενική φοιτητική κυβέρνηση αν ποτέ χρειαζόταν. Να ‘ναι αιτία το ποτό που δεν συμφωνούν στα αποτελέσματα; Δύσμοιρε φοιτητή, όλους να τους ευχαριστήσεις! Ψήφισες ΠΑΣΠ σύμφωνα με τη ΠΑΣΠ, ΔΑΠ σύμφωνα με τη ΔΑΠ και καμία σημασία δεν έχει τι ψήφισες σύμφωνα με εσένα. Απαξιώνοντας τη διαφάνεια των εκλογών, διασφαλίζεται η νίκη όλων, υπηρετώντας το ανούσιο της ψηφοφορίας. To Party, οι εξυπηρετήσεις και οι διευκολύνσεις συνεχίζονται. Show must go on.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι μιας νέας δημιουργικής λογιστικής, αυτές οι διαφορετικές σχολές μαθηματικών, διαγωνίζονται κάθε χρόνο στα μαθηματικά λειψής παιδείας. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι δεν αποτελούν φοιτητικές παρατάξεις αλλά παραμάγαζα των κομμάτων στις ηλικιακές ομάδες 18-25. Η ΠΑΣΠ σαν να λέμε είναι το ΠΑΣΟΚ στα νεανικά κοινά.

Το όνειδος του Πανεπιστημίου, οι φοιτητικές εκλογές, αποτελούν άμεση προσβολή στην Δημοκρατία. Ο Βίλχελμ Ράιχ μας φωνάζει: « Ο μεγάλος άνθρωπος ξέρει πότε και σε τι είναι ανθρωπάκος. Ο ανθρωπάκος είναι ασήμαντος και φοβάται να το μάθει. Δε μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχουν άντρες και γυναίκες που δεν θέλουν να τον καταπιέσουν ή να τον εκμεταλλευτούν, και που πραγματικά τον θέλουν ελεύθερο, ακέραιο, τίμιο».

Σίγουρα όταν τρέχεις να προλάβεις τα όνειρα σου που τρέχουν πιο γρήγορα από εσένα, δεν θα καταφέρεις να αλλάξεις τίποτα. Θα παρασύρεις ακόμα πολλά. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε και να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Έχουμε πραγματικά ανάγκη από μια πράσινη, μπλε ή κόκκινη ταυτότητα; Αλλάζουμε τον κόσμο αλλάζοντας τα αποτελέσματα;

Η ευθύνη δεν περιορίζεται σε όσους συμμετέχουν ενεργά. Υπάρχουν άλλωστε και αυτοί που με αγνές προθέσεις ονειρεύονται να αλλάξουν κάτι, να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για τη σχολή τους. Από τη στιγμή όμως που είναι μέλη φοιτητικών παρατάξεων, έχουν μεγάλη ευθύνη για τη συλλογική μας ξεφτίλα. Ντρέπομαι για τη νεολαία που κατάντησε την αποχή, πράξη σπουδαία. Που παρουσιάζεται στον διάλογο άδοντας: Πού… φέτος, πού… πέρυσι, βρε Πασπίτες το γαμ… σας αρέσει; Τι ήθος! Μια ύβρις ωστόσο που ωχριά μπροστά στον δημοκρατικό φοιτητικό μας αχταρμά…

Πότε θα πάνε να πνιγούν οι φοιτητικές παρατάξεις στη Μύκονο; Είναι κοντά η μέρα που θα αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο όχι χωρίς πολυεθνικές, αλλά χωρίς φοιτητές; Όσοι έχουν κενά στα μαθηματικά, προτείνω να εξασκηθούν μετρώντας τραπεζάκια, σφηνάκια και προβατάκια. Τέλος, για να μην το ξεχάσω, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, νικητής της Eurovision είναι ο Σάκης. Η ΠΑΣΠ δεν είναι καθόλου σίγουρη για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: