Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Φωτιά στα blogακια τους……….

Η προσπάθεια των δημοσιογράφων να εξηγήσουν τι είναι blog με απλά λόγια στον κόσμο απέτυχε!!! Η προσπάθεια τους να δαιμονοποιήσουν την απλούστερη και ανθρωπινότερη λειτουργία του Διαδικτύου όμως στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία!!!!
Ξεκινάω με Βήμα και κάτι ουσιώδες που σκοπίμως δεν τόνισαν ορισμένοι. Μπορεί και να τους είχε καταλάβει η τρομουστερία με τα Blogs και πάνω στον πανικό σου ξεχνάς : « Το παράδοξο στην ιστορία με το press-gr είναι ότι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Η «επιτυχία» του συγκεκριμένου blog ήταν μεγαλύτερη σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Οι εμφανίσεις Ελλήνων πολιτικών σε τηλεοπτικά πάνελ όπου παραδέχονταν ότι παρακολουθούσαν καθημερινά όσα έγραφε το press-gr, κάνει αλγεινή εντύπωση. Αν οι Έλληνες πολιτικοί αναζητούν αυτό το είδος της ενημέρωσης τότε κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική πολιτική». Αυτό ακριβώς! Αυτό καταλάβαμε και εμείς. Κάποιοι κρέμονταν από κάθε ανάρτηση του κάθε Καψαμπέλη. Πριν ξεκινήσουν το ρεπορτάζ(δημοσιογράφοι) ή πριν μπουν στη Βουλή(βουλευτές) , με τον καφέ, έκαναν και ένα κλικ στο μεταλλαγμένο blog μπας και είναι εκείνοι η είδηση της ημέρας και δεν το ξέρουν.
Έχοντας λοιπόν στο μυαλό τους αυτή τους τη συνήθεια, κάποιοι ζητάνε ευθύνες από τους «καθαρούς» bloggers. Μπορεί στην ιστορία να βλέπουν την ευκαιρία τους να αντικαταστήσει κάποιος στον τοίχο το σύνθημα που στοιχειώνει τους δημοσιογράφους - όσους έχουν τη μύγα- χρόνια και ζαμάνια και να γίνει: «Αλήτες, ρουφιάνοι, bloggers». Να εκσυγχρονιστεί και ο τοίχος!!! Μη μένει έτσι, ανενημέρωτος! Γνωστός δημοσιογράφος έγραφε χθες- και πάλι για μας η επωνυμία του είναι ιερή και δεν τον αποκαλύπτουμε: «Έτσι προκύπτει η απορία: Γιατί οι ίδιοι οι bloggers οι οποίοι γνώριζαν όσα διαδραματίζονται στο χώρο τους αδιαφόρησαν;;;;». Πω, πω. Τι ντροπή. Κατέβασα το κεφάλι μετά το ερώτημα!!! Πώς να κοιμηθώ;;; Ήταν τόσο σκληρό το γιατί- σαν της μάνας που στέλνει το παιδί της στο Ιράκ και ρωτά γιατί πέθανε αυτό και όχι το διπλανό…Το μαξιλάρι όλη τη νύχτα έπνιγε τη συνείδηση μου- που κάπου στο λαιμό μου βρίσκεται…Για εκείνους, άγνοια του Press.gr δεν συγχωρείτε. Όπως είδαμε, ήταν κάτι σαν δημοσιογραφικός νόμος το blog των εκβιασμών για όλους τους. Σε μένα άγνοια του Press.gr συγχωρείται;;;; Να με συγχωρεί η χάρη του Καψαμπέλη, αλλά εγώ δεν τους ήξερα. Είμαι και νέος μπλόγκερ και έχω ελαφρυντικά. Η σύνδεσή μου στο Internet όμως που κρατάει πολλά χρόνια, θα συμβάλει στην καταδίκη μου.
Ο εκδότης της ίδιας εφημερίδας έκανε το διαχωρισμό μεταξύ μπλόγκερ και δημοσιογράφου…Εκείνοι κάνουν το ρεπορτάζ. Και πράγματι το είχαν. 21 μηνυτήριες αναφορές κατά του Press-gr παρουσίαζαν. Και τα ήξεραν. Τα έβγαλαν τώρα όμως. Και ενώ συμφωνώ πως δεν κάνω εγώ το ρεπορτάζ, γιατί πιο κάτω λέτε πως είναι ευθύνη των μπλόγκερς να προστατεύσουν το χώρο τους;;;; Δυο χρόνια σκεφτόμουν να κάνω Blog. Είχα κάνει κάτι τετραδιάκια blog μου. Όταν μια μέρα μου την έδωσε, έκατσα και σε δύο λεπτά το είχα φτιάξει. Και δεν το πίστευα…Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι ο pasaenas μπορεί να το κάνει;;;; Εφ’ όσον εσείς κάνετε το ρεπορτάζ, γιατί έχω την ευθύνη εγώ, η Mariel, η black monkey;;; Τίνος είναι βρε κανάλι ο Καψαμπέλης; Του δικού σας σιναφιού δεν είναι; Και δεν αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη του, θα την αναλάβουμε εμείς;;;; Τα δικά σας παιχνίδια, εμείς θα τα πληρώσουμε;;;; Να τους απομονώσουμε, συμφωνώ! Υπάρχει πιο εύκολη κουβέντα από αυτή;;; Μέχρι και ο δικηγόρος που έκανε καριέρα τηλεοπτική βάζοντας ποσά σε κουτιά- το είχε μάθει στην Ποινική Δικονομία- μου ζητάει να απαιτήσω την κάθαρση…Την απαιτώ, θα μου την δώσετε;;;;;
Στην ίδια εφημερίδα- κρατήστε το αυτό- ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου γράφει: « Ο ραγδαίος εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας της πληροφορίας φαίνεται να είναι μια εξελικτική λεπτομέρεια που διέφυγε από τους φωστήρες των ελληνούλικων Μ.Μ.Ε και της πολιτικής. Καταλαβαίνω απόλυτα τον πανικό που τους οδηγεί στην άρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανίκανοι να στείλουν ένα e-mail, κανονικοί ανάπηροι της ψηφιακής εποχής. Οι περισσότεροι πολιτικοί ειδικότερα είναι ανίκανοι να γράψουν ένα ενδιαφέρον κείμενο- οπότε και να μπορούσαν να στήσουν blog, πάλι κανείς δεν θα τους διάβαζε». Ο Αντώνης Πανούτσος γράφει κάτι εξίσου σημαντικό: « Η εξύμνηση της μπλογκόσφαιρας ξεκινάει από την ανάγκη των πολιτικών να βρουν νέα γκρουπ πολιτών να προσεταιριστούν. Το ότι αυτοί που έχουν blog έχουν την ίδια ιδεολογική συνοχή που έχουν οι επιβάτες ενός πλοίου για τα Μέθανα υποβαθμίστηκε, ώστε να φανεί ότι οι bloggers αποτελούν συγκροτημένη ομάδα».
Η αξιοπιστία δεν είναι συνώνυμη με το Ίντερνετ- σε μερικές περιοχές του πλανήτη όμως συμπεριλαμβανομένης της χώρας που την διαδίδει, είναι! Μπορεί να μη συμφέρει ο εκδημοκρατισμός του Μέσου πολλούς. Αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι αυτό που σώζει τη δημοκρατία μας, είναι η πολυφωνία. Μόνο αυτή μας έχει μείνει. Τι αξιοπιστία έχει μια εφημερίδα όταν η μία άποψη αναιρεί την άλλη;;;; Για μένα μεγάλη, γι’ αυτό και την αγοράζω!!! Αλλιώς οι πωλήσεις της θα μειώνονταν συνεχώς και τα ελεύθερα blogs θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνα για τα παραδοσιακά μέσα. Η προσπάθεια να απαξιώσουν τα blogs είναι αστεία…Και όταν προέρχεται από δημοσιογράφους, δηλώνει ακόμα πιο άκομψα το φόβο τους.
Μια προεκλογική διαφήμιση του Κώστα Καραμανλή καμάρωνε για το γρήγορο Ίντερνετ που μας έφερε στην υπανάπτυκτη χώρα μας- ο Καποδίστριας είχε φέρει ήδη την πατάτα. Το πατροκτόνο γρήγορο Ίντερνετ να στρέφεται τώρα εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;;;;; Να έχει άποψη;;;; Πάει πολύ. Τι να πω;;; Αν μας φοβάστε τόσο πολύ και μας βλέπετε στους εφιάλτες σας, απελευθερώστε εντελώς τη μουσική και το πορνό να μας αποβλακώσετε. Αποχαυνώστε μας. Είναι πιο εύκολο από το να μας κυβερνήσετε.
Στις περιπτώσεις διόγκωσης ενός θέματος- ας το πούμε θέμα μπέικιν πάουντερ- κανείς δεν βρίσκεται να πει το προφανές, το ουσιώδες: Ότι ο εντοπισμός ενός ανώνυμου blogger είναι πολύ ευκολότερος από τον εντοπισμό των ανθρώπων με τις μίζες. Χθες γράφτηκε ότι ο εντοπισμός τους παραμένει αίνιγμα…..
Ο Νίκος Δήμου παρομοίασε την προσπάθεια ελέγχου της ελευθερίας της έκφρασης στο Ίντερνετ με τη μυθική ενέργεια του Ξέρξη. Ήταν τόσο σκληρός και αδίστακτος ώστε κάποτε διέταξε να μαστιγώσουν τη θάλασσα γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του να γαληνεύσει. Εγώ θυμήθηκα την πρόσφατη βόλτα μιας κατσαρίδας σε τηλεοπτικό στούντιο του Τουρκμενιστάν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του κρατικού καναλιού. Απολύθηκε μετά από αυτό κόσμος και κοσμάκης. Και εμάς για μια κατσαρίδα θέλουν να μας ελέγξουν και να μας απαξιώσουν. Το εξοργιστικότερο είναι ότι όλοι αυτοί, την είχαν δει από την αρχή της βόλτας της. Και δεν την σταμάτησαν.
Στη χώρα μας, αν ανοίξεις τη τηλεόραση σου, μόνο ο Άνθιμος και ο Νομάρχης είναι ζωντανοί ακόμα. Γύρω τους, θα βρεις νεκρούς ή διασωληνωμένους πολίτες….Και φταίνε οι bloggers, τα ίδια θα λέμε πάλι;;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hahah, laptop μου έπεσε όταν ήμουν Μέλη σε αυτή την ιστοσελίδα τελευταία φορά που ήμουν εδώ. Και για τους τελευταίους 2 μήνες έχω ψάξει για αυτό το ιστολόγιο, τόσο ευγνώμων μπορώ να βρίσκεται για άλλη μια φορά! : D

pasaenas είπε...

Να είσαι καλά! Πού το θυμήθηκες αυτό το κείμενο, το είχα ξεχάσει.